Geplaatst op

Externsteine

Trouw aan onze gebieden in al hun rauwheid en hun oorspronkelijke identiteit openen wij hier in Externsteine het bedrijf Kamphuis-Nijeboer nabij het het monument voor Arminius, die als Germaanse prins werd geroofd uit zijn geboorte gronden en later tot inzicht kwam dat er geen tijd meer verloren diende te gaan om zijn Volk en Zielsverwanten te leiden tegen de grote alles verslindende Machinerie die het Oerwezen voorgoed naar het Onderbewustzijn zou verbannen.

Deze oeroude tempel ligt op een rots die vrij plotseling zo’n 50 meter omhoog uit het glooiende landschap steekt. Ooit een Keltisch-Germaans heiligdom, was dit één van de eerste plekken van Noord-Europa waar een Christelijk klooster werd gesticht. Wie er wilde komen moest op die hoogte een sprong maken van de ene naar de andere rots…  Externsteine ligt op dezelfde leylijn als Stonehenge.

Rechtsonder zie je de voormalige woonplaats van een menselijke bosbewoner.

Geplaatst op

Het Glas in Lood – Deventer

Café-restaurant Het Glas in Lood heeft een nieuw interieur, ontworpen door Sicco en uitgevoerd door Kamphuis-Nijeboer/Unique Op Wielen. Als enige in Nederland biedt ze Litouwse keuken, de inrichting is dan ook geïnspireerd op de Litouwse traditionele architectuur.

Hoe dat zo kwam? Eigenaars Maarten en Rosita waren te gast in de Blokhut. Ze zagen foto’s van Sicco’s wagen en zeiden: dat is echt Litouws ontwerp, dat willen wij voor ons café! En zo geschiedde.

Met dank aan Tkkrlab voor het faciliteren van de lasercutter, voor de ronde rozetten! De rest kon gemaakt worden in onze eigen werkplaats.

Litouwse keuken, Litouws bier. Probeer vooral de augurkensoep – erg smakelijk en nergens anders te krijgen.
Geplaatst op

Tiny Houses

Tiny Houses – Unique Op Wielen

We maken tiny houses op wielen – de eerste is klaar en de tweede is in aanbouw. Kamphuis-Nijeboer is hiermee de samenwerking aangegaan met ‘Unique Op Wielen’, het bedrijf van Onya Dlugos. De woonwagens krijgen elk een ander karakter, inrichting en sfeer.

De wagens worden uitgerust met een keuken, douche en composttoilet. Ze kunnen eventueel als off-grid woonwagen worden geleverd. De eerste wagen hieronder is 6,20 x 2,20 meter, de verhoging achter is de slaapzolder.

  • vooraanzicht Tiny House - unique op wielen, kamphuis-nijeboer

Deze eerste woonwagen heeft een donkere houten vloer en groene bamboe als behang, en groene art-deco houtkachel en glas-in-loodramen binnen en achter. Het onderstel is een oerdegelijke boerenkar gemaakt in Exloo (Drenthe).

De tweede wagen (in aanbouw) wordt aan de zijkanten beschilderd (door Evelien Nijeboer) met een realistisch berkenbos. Fijn om dit te mogen doen in een voormalige werkplaats voor operadecors!

In deze wagen vormen keuken en woonkamer één ruimte. Openslaande deuren komen aan de zijkant (hier: de achterkant) en de slaapzolder wordt onder het bestaande dak ondergebracht. Wordt vervolgd!

De naam Unique Op Wielen komt van het paard Unique, dat Onya jarenlang als verzorgpaard onder haar hoede heeft gehad. Onya zoekt Unique nog steeds regelmatig op, Unique woont in Buurse en het gaat goed met haar.

naar ArtB&B

naar de Blokhut

Naar de Yurt

Terug naar boven

Geplaatst op

ArtB&B – de Yurt

ArtB&B – de Yurt

Onze yurt staat er sinds 2019. Eerst gebruikten we hem zelf, als avond- en slaapkamer, maar sinds Sicco een mooie ruime gastenbadkamer maakte, verhuren we de yurt via airbnb (klik hier). Net als de blokhut wordt hij door vele gasten beleefd en genoten.

De yurt is ruim 6 meter in doorsnee, heeft een houtkachel, kitchenette, bed, bank, eettafel en een bureau om aan te werken (met eigen wifi natuurlijk). Voor meer details, klik hier.

Voor de yurt is er een bescheiden buitenzitje, dat uitzicht biedt op de vijver waarachter de fazanten wonen. Achter de yurt is er nog een buitenzitje, bij de sauna (!). Die kun je bij je verblijf bijboeken voor 15 euro (met 2 personen).

Ook in de winter is de yurt goed warm te stoken met de houtkachel. Als het écht koud is ga je als volgt te werk: ’s avonds leg je je bed open, zodat het lekker warm wordt. Voordat je gaat slapen, leg je de warme laarzen en badjas klaar naast je bed. Als je ’s ochtends wakker wordt, schiet je ze aan, leg een aanmaakblokje in de kachel, kleine houtjes erop, dan een paar grote, kachel aansteken, en snel je bed weer in. Een half uurtje later is het dan lekker warm!

Naar ArtB&B – levenskunst

Naar de Blokhut

naar de Tiny Houses

Terug naar boven

Geplaatst op 1 reactie

ArtB&B – de Blokhut

ArtB&B – de Blokhut

Dit is de blokhut die we in de eerste helft van 2020 hebben gebouwd (bekijk hem hier op Airbnb). We hebben al veel gasten gehad die ervan genoten – sommmigen gasten komen meerdere malen terug. Het is een tiny house met een dubbele bedstee (de onderste bank kan tot bed worden uitgeklapt), een kitchenette en een mooie ruime veranda waar je een vuurtje kan stoken en waar je fijn buiten kan zitten, ook als het regent. Meer details vind je hier op Airbnb

Vrienden en familie logeren bij ons gratis, maar het is wel handig als je via airbnb reserveert. Dan kan die dag niet meer geboekt worden door een andere gast.

Meer foto’s en details kun je hier vinden, op Airbnb

Klik hier om onze Yurt te bekijken.

Wil je zelf zo’n onderkomen bezitten en/of erin wonen? Sicco bouwt momenteel nieuwe Tiny Houses, klik hier.

Geplaatst op

Zinloos Geveld

Zinloos Geveld

Dit kunstwerk begon toen Johanneke, als Deventer stadsdichter, een perongeluk en zinloos gevelde oerbeuk aantrof, die er ineens niet meer stond aan de overkant van de IJssel bij Deventer. Ze maakte er een gedicht over, ‘Zinloos geveld’. Ze liet een schijf van de boom achter bij Sicco en Evelien en zij maakten er dit portret van, omhuld met anti-duivenstekels. Het rechteroog van Johanneke zat al in het hout, als noest. Hoor hier hoe Johanneke har gedicht voordraagt, bij de omgehakte boom:

http://www.johanneketerstege.com/zinloos-geveld/

Geplaatst op

Armando’s lievelingen

Armando’s lievelingen

Zo kwam het dat Evelien’s werk, ooit gekocht door Armando, tot en met Maart 2020 in een museum hangt: in het Chabot-Museum in Rotterdam wordt momenteel Armando’s privé-collectie tentoongesteld. Tijdens zijn leven kocht hij veel tekeningen van (vaak jonge) collega’s, die hij bijvoorbeeld lesgaf op de Rijksacademie. De opening was een kunstenaarsfeestje waar ik menig oude bekende getroffen heb (hoi Raymond Boekelder!), geheel in de geest van Armando, die ook tijdens zijn leven op de Rijksacademie rondliep als de meest gewone en warme mens die je je maar kan voorstellen. Dat viel wel op, zeker in die destijds behoorlijk on-Twentsch gestresste omgeving.

Geplaatst op

Kunstmoment Diepenheim 2019

Kunstmoment Diepenheim 2019

Tien dagen lang waren we te gast met ons werk in Kunstmoment Diepenheim, bij Mat en Hannie Broekhuizen, samen met Etta Maduro en Josephine Broekhuizen. Wat een heerlijk kunstklimaat, daar in Diepenheim. Er kwamen in slechts tien dagen tijd ruim 750 bezokers.